Bonsai Malus de sierappel

 

Een winterharde bladverliezende buiten Bonsai met mooie bloemen en vruchten. Bonsai Malus de sierappel met een heerlijke geur. Makkelijke bonsai voor starters. Geliefd omdat hij in het voorjaar prachtig bloeit en in de herfst mooie gekleurde appeltjes heeft. De soort die het meest als bonsai wordt gebruikt is de Malus Cerasifera, Japanse sierappel. De bloei van de Cerasifera is uitbundig, de knoppen zijn eerst rose en als de bloemetjes uitkomen zijn ze wit van kleur. In de herfst zijn de appeltjes van dit soort echt kersenrood, wat een prachtig gezicht is.

bonsai malus bloem
bonsai malus bloem



Bonsai Malus cultivars

Er zijn veel cultivars die geschikt zijn voor Bonsai. Ze worden gekweekt met kleine appels. De cultivar die het meest wordt gebruikt is de Malus Cerasifera een japanse sierappel, mooie  witte bloei en veel rode appeltjes. De Malus Red Jade geliefd om zijn treurende takken en Malus Profusion met zijn paarse bladeren, rode bloemen en vruchten.

Bonsai Malus standplaats

De standplaats van de Bonsai Malus is een zonnige plek in de tuin. Gedurende de winter kan de winterharde Malus in de tuin overwinteren. In het voorjaar als de takken gaan uitlopen uitkijken voor eventuele vorst. Hoe klein de appeltjes ook zijn de vogels zijn er gek op. Zodra de appeltjes verschijnen kan de bonsai het beste op een standplaats worden gezet waar de vogels er niet bij kunnen.

Bonsai Malus snoeien

De meeste appelbomen ontwikkelen veel appels. Dat kan de groei en de vorm van de boom belemmeren. Om dit te voorkomen worden bij hele jonge bonsais na de bloei de ontluikende vruchten weggehaald. Jonge scheuten twee bladeren terug snoeien in de late zomer. Niet de bloemknoppen voor het volgend jaar snoeien.

Bonsai Malus bestuiven

Aan de Malus groeien mannelijke en vrouwelijke bloemen die elkaar bestuiven en bevruchten. Staan er meer sierappels in de buurt is het effectief om deze bij elkaar te zetten. Het is gebleken dat bij bestuiven over en weer meer appels aan de bonsai gaan groeien.

Bonsai Malus verpotten en watergift

In de lente om de drie jaar de oudere bomen verpotten, de jongere bonsais kunnen om de twee jaar verpot worden. Verpot de Bonsai Malus niet in een al te kleine bonsaipot. De Malus heeft veel water nodig in de periode dat de vruchten ontwikkelen. In een wat grotere pot kan het water opgeslagen worden.



bonsai malus
Bonsai malus

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*