Bonsai Abies Zilverspar groenblijvende conifeer uit de dennenfamilie

De Bonsai Abies Zilverspar is een groenblijvende conifeer. Deze Zilverspar is lid van een geslacht van tussen de 45 en 55 soorten groenblijvende coniferen uit de dennenfamilie. Je herkent ze doordat de donkergroene naalden aan een takje vastzitten met naar het lijkt een kleine zuignap. In de vrije natuur hebben deze zilversparren ook rechtopstaande langwerpige kegels . De stam van de Bonsai Abies Zilverspar is glad en zilverwit van kleur.

Bonsai Abies Zilverspar
Bonsai Abies Zilverspar

Bonsai Abies Zilverspar standplaats

De Zilverspar Abies wordt in het westen niet heel veel gebruikt als Bonsai. Dit komt doordat de takken van oudere Zilversparren niet altijd goed te buigen zijn en zijn naalden vaak te lang blijken te zijn. Het is hierdoor lastig om de Zilverspar als Bonsai op te kweken.  De Zilverspar heeft graag een plekje in de tuin niet in de volle zon. Het beste is een plek met halfschaduw tot volle zon. Wordt de Zilverspar verplaatst zet de Zilverspar dan met precies dezelfde kant richting zon als voorheen. De Zilverspar is gevoelig voor zonnebrand.



Bonsai Abies Zilverspar stijl

Deze Zilverspar is bij de bonsai liefhebbers  geliefd doordat alle Japanse stijlen mogelijk zijn. Hoewel de meest natuurlijke groeivorm bij deze bonsai wel de recht opgaande stijl is. Het bedraden is vrij makkelijk daar de takken van de zilverspar een tijd lang elastisch en buigzaam blijven.

Hoewel zilversparren niet lastig zijn in het onderhoud is het goed om de onderstaande opmerkingen te lezen.
Jonge Zilversparren die opgekweekt worden mogen niet voor het derde jaar gesnoeid worden. Van oudere sparren kunnen de nieuwe uitlopers (lengte tussen 2 en 3 cm) in het groeiseizoen zo vaak genijpt worden als nodig is. De oudere grotere takken kun je het best in de winter verwijderen.

Bonsai Abies Zilverspar verpotten

Verpotten kun je de Zilverspar het beste om de twee jaar liefst in de lente of herfst. De oudere Zilversparren worden het liefst om de drie a vier jaar verpot. Gebruik een mengsel van Akadam, lavasplit of puimsteensplit en kweekaarde in verhouding van 2:1:1. Verpot de Zilverspar op een koele dag met weinig zon.

Regelmatig bemesten van jonge Zilversparren is het beste in het groeiseizoen dat is vanaf het midden voorjaar tot het late voorjaar (september). Gebruik hiervoor organische bonsaimest. De oudere sparren hebben minder behoefte aan mest. Waar de Zilverspar wel behoefte aan heeft is het besproeien van de naalden. Het beste is hiervoor regenwater te gebruiken. Hard kraanwater kan teveel zout bevatten en daar is deze zilverspar gevoelig voor. Deze bonsai heeft dan wat minder behoefte aan water. Indien er water wordt gegeven let er dan op dat het water weg kan stromen.



Bonsai Abies Koreaanse Zilverspar 

Groenblijvende en langzaam groeiende conifeer. De Koreaanse Zilverspar heeft kegels met een iets paarse kleur. Zeer geschikt als Bonsai. Verzorging zoals de bovenstaande Bonsai Abies Zilverspar.

Bonsai Abies Japanse Zilverspar 

Groenblijvende en langzaam groeiende conifeer. De Japanse Zilverspar is geschikt als Bonsai. Verzorging zoals de bovenstaande Bonsai Abies Zilverspar.

Tips

Wil je meer weten over bemesten van Bonsai: mest voor Bonsai

Voor vragen over eerste hulp bij zieke Bonsai: EHBO voor Bonsai

Hoe moet je een Bonsai snoeien, vormen en nijpen: Snoeien

Maak je eigen Bonsai grondmix : grondmix en aarde

Mos  grondbededekker bij Bonsais: Bonsai en Mos

Meer informatie over wortelsnoei: Bonsaiwortels

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*